torstai 21. heinäkuuta 2011

Rosendals trädgård on ihana kesäretkikohde


Rosendals trädgård on yleisölle avoin puutarha ja viljelyalue Tukholman Djurgårdenilla. Vierailu alueella on maksutonta, mutta rahaa saa helposti kulumaan ihaniin ostoksiin. Rosendalin puutarhassa yleisö voi tutustua luomuviljelyn salaisuuksiin. Alueella on laajat kukka- ja hyötykasviviljelmät ja muutama iso kasvihuone. Puutarha-alueella viljellään monipuolisesti erilaisia vihanneksia, yrttejä sekä puutarha- ja leikkokukkia. Kaikkia näitä voi ostaa puutarhan kasvimyymälästä, joka sijaitsee isossa viehättävässä kasvihuoneessa. Kasvimyymälän lisäksi alueella on suloinen kahvila ja vielä toinenkin myymälä, josta voi ostaa puutarhan omia tuotteita, mm. hilloja, mehuja, makeisia ja leipää.

Tuotteiden esillepano, olivat ne sitten taimia, kanelipullia tai hillopurkkeja, on silmiä hivelevää. Koko puutarha-alue omenapuineen ja istutuksineen on kuin suoraan Astrid Lingrenin saduista. Istutuksia hoidetaan huolellisesti, mutta kaiken laittelun yllä leijuu huolettomuuden aura. Kukka-asetelmat kuin leivoksetkin ovat tehty huolella mutta rennolla kädellä. Kukat on istutettu hedelmälaatikoihin tai saviruukkuihin, jotka ovat vanhentuneet viehättävällä tavalla valkoisen kalkkiintuneiksi. Alueella vierailtuani aloin kovasti toivoa Helsinkiin vastaavanlaista luomupuutarhaa.

Rosendalin puutarhan alueella on edellä mainitun lisäksi monia muitakin mielenkiintoisia kohteita. Puutarha on tunnettu erityisesti ruusupuutarhastaan, jossa voi ihastella lähes sataa erilaista vanhaa ruusulajiketta. Kahvilan antimia voi nauttia omenapuun juurella, alueella on iso omenapuutarha. Myös lapsille löytyy monenlaista ihmeteltävää: leikkipuisto jättitammen juurella, pensaslabyrintti sekä hyönteispuutarha.

Puutarhavisiitille kannattaa varata aikaa, sillä nähtävää on paljon! Helpoiten Rosendalin puutarhaan pääsee raitiovaunulla numero 7, joka lähtee Sergelin torilta (suunta Waldemarsudde). Bellmansro-pysäkiltä puutarhalle kävelee noin viidessä minuutissa. Jos tulet Södermalmin suunnalta, helpointa on ottaa Djurgårgenin lautta Söderin rannasta. Lautta tulee Gröna Lund -huvipuiston rantaan, josta kävelee puutarhalle vartissa.

http://www.rosendalstradgard.seEi kommentteja:

Lähetä kommentti