lauantai 30. heinäkuuta 2011

%#//?€°§;(! vihannespunkki!

Ruusupapuköynnökseen on hyökätty! Voi epätoivo. Ruusupavun lehdet ovat kellastuneet sieltä täältä ja sen lehdet putoilevat verkkaiseen tahtiin. Tarkempi syynäys paljastaa ongelman: lehtien alapinnalla mönkii pieniä vihertäviä ötököitä. Minä tunnen nämä pikkupask***set! Ne ovat vihannespunkkeja, jotka valtasivat ruusupavun edelliskesänäkin. Tämä tuholaissota on vaikea voittaa, mutta aion totisesti yrittää. Minä otan tämän henkilökohtaisesti. Tämä on minun puutarha. Minä olen istuttanut kaikki kasvit ja ansaitsen nauttia niistä. Vastahyökkäykseen!

Mitä minulla on vastassani: Vihannespunkki (Tetranychus urticae) on erittäin pieni, paljaalla silmällä vaikeasti havaittava vihertävä tuholainen. Yleensä nämä erittäin pienet punkkien lahkoon kuuluvat hämähäkkieläimet viihtyvät lehtien alapinnoilla. Niiden aiheuttamat vauriot ilmenevät pieninä, vaaleina pisteinä lehdissä. Näistä pisteistä vihannespunkit ovat imeneet kasvin nesteitä. Vähitellen lehtien alapinnat peittyvät seittiin ja lehdet tippuvat ja lopulta kasvi voi kuolla.

Tämä rasittava pikkumönkijä viihtyy kuivassa ja lämpimässä. Se iskee helposti huonokuntoiseen kasviin. Etenkin jos kasvi pääsee kuivahtamaan, punkit iskevät siihen helposti. Ennaltaehkäisynä kasvin lehtiä voi pyyhkiä kostealla ja sumutella etenkin kuivina aikoina.

Punkeista on vaikea päästä eroon. Kasvi, johon punkit ovat iskeneet, kannattaa siirtää pois muiden kasvien ulottuvilta. Erittäin huonossa kunnossa oleva kasvi kannattaa heittää pois, jotta punkit eivät siirtyisi muihin kasveihin. Punkkihyökkäykseen joutuneen kasvin ruukku pitää pestä huolella, sillä punkin munat saattavat selvitä jopa talven yli.

Aloitin poistamalla huonokuntoisimmat lehdet. Sitten sumutin koko kasvin kauttaaltaan märäksi vedellä. Sen jälkeen sekoitin mäntysuopaliuosta, jolla sumutin huolellisesti lehtien alapinnat. Sumutus pitää toistaa kerran viikossa. Torjuntakäsittelyjen välissä sumuttelen kasvia vedellä päivittäin. Siitä saatte senkin turkiaiset!Luonnonmukaisia torjunta-aineita
Vihannespunkkien, kirvojen sekä muiden pehmeäihoisten hyönteisten torjuntaan.
Toista torjunta vähintään 3 kertaa 7 päivän välein. Välipäivinä suihkuttele vedellä.

Mäntysuopaliuos
3 dl mäntysuopaa
0,5 l spriitä
1 rkl suolaa
10 l vettä

Amerikkalainen ötökkäöljy
Perusöljy
1 rkl astianpesuainetta
2,5 dl ruokaöljyä
Perusöljyn laimennus
1 – 2,5 tl perusöljyä
2,5 dl vettä

(Käytä varoen kukka- ja punakaalilla sekä kesäkurpitsalla.)

Lähteet:
http://www.martat.fi/neuvot_arkeen/tuholaisten_torjunta/
http://fi.wikipedia.org/wiki/Vihannespunkki
http://www.biotus.fi/DowebEasyCMS/?Page=Kehraajapunkit

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti