sunnuntai 6. marraskuuta 2011

Chilien talvehtimisesta

Pienessä ruukussa kasvaa pieni sievä chili.

Chilit ovat monivuotisia kasveja ja niiden on mahdollista selvitä yli Suomen pimeän talven. Itselläni on yleisimmän chililajin Capsicum annuumin jotain alalajiketta sekä Bolivian Rainbow -lajiketta, jota olen blogissani kutsunut sateenkarichilin nimellä.

Chilini ovat pärjänneet tähän saakka lasitetulla parvekkeella erittäin hyvin. Chilit pitävät lämpimästä ja parvekkeen 10 lämpöastetta alkaa olla niiden hyvinvoinnin kannalta kriittinen alaraja. Tällä viikolla aion tuoda chilit sisälle ja laittaa ne talvehtimaan. Tässä yksinkertainen ohje chilien valmistelemiseksi talvehtimisen varalle. Nämä ohjeet soveltuvat helpon koulukunnan kasvattajille. Himoharrastajat eivät välttämättä edes siirrä kasvejaan talviunille, sillä he pystyvät tarjoamaan chileilleen optimaaliset kasvuolosuhteet talvellakin lisävaloineen ja lämpölamppuineen.

Kotikasvattajan talvehtimisohje chilille
1. Kerää chilimarjat kasvista.
2. Leikkaa kasvi. Osa kasvattajista ei karsi kasvustoa, mutta leikkaaminen parantaa kasvin mahdollisuuksia selvitä pimeästä talvesta. Kasvista kannattaa lyhentää isot oksat ja lehvästö. Kasvi leikataan, jotta se ei käyttäisi talven aikana energiaa lehtien säilyttämiseen ja kasvattamiseen. Jäljelle tulisi jäädä lähes kalju noin 10 senttiä korkea kasvi.
3. Karsi juuristoa ja siirrä kasvi pienempään ruukkuun. Anna chilille uutta ravinteikasta multaa.
4. Siirrä kasvi ikkunalle tai kasvilampun alle odottamaan kevättä. Chiliä kannattaa kastella maltillisesti. Multa ei saa kokonaan kuivahtaa, mutta ei myöskään homehtua. Chili käy nyt talviunille. Kasvi saattaa näyttää pitkään lähes kuolleelta, mutta säännöllinen kastelu palkitaan. Keväällä chili herää uniltaan ja voit saada satoa jo vapun tienoilla!

Loppuhuomautus:
Itse en ole varsinainen chiliekspertti enkä siksi osaa varmasti tunnistaa minulla olevaa capsicum annuumin alalajiketta. Chililajeja on monta ja niiden alajajeja on valtavasti. Lisätietoa chileistä löytyy Chilifoorumi.fi -sivustolta ja suomalaiselta kaupalliselta chilikasvatusfirman sivuilta Fataliiseeds.net. Chilifoorumilta löytyy paljon mielenkiintoista tietoa, mutta kuten aina keskustelupalstojen yhteydessä, myös chilifoorumia täytyy lukea kriittisesti. Keskustelijoilla on intoa ja tietoa chilikasvatuksesta, mutta sekaan mahtuu myös mutu-juttuja. Fatalii-sivusto näyttäytyy minun silmissäni asiantuntevalta ja minusta on mukavaa lukea chileistä suomenkielellä. Kaupalliselta sivustolta voi ostaa siemeniä ja tutustua myytäviin tulisiin herkkuihin, mutta sivusto tarjoaa myös paljon yksityiskohtaista tietoa chileistä ja niiden kasvattamisesta. Kannattaa tutustua ainakin chilibonsaiden mielenkiintoiseen maailmaan!

http://www.fatalii.net
http://chilifoorumi.fi


Chilit voivat parvekkeella vielä marraskuun alussa ihmeellisen hyvin. 
Pienet chilipalot kuivuvat hyvin keittiöliinan päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti