lauantai 16. huhtikuuta 2011

Tapaus kesäkurpitsa

Nämä kurpitsantaimet ovat kuusi päivää vanhoja.


On olemassa kiitollisia kasvatettavia ja niitä, jotka koettelevat viherpeukalon hermoja. Kesäkurpitsa näyttää lukeutuvan ensimmäisiin. Ensinnäkin kesäkurpitsan siemen on iso: se ei katoa kesken istutuspuuhien ja siksi se sopii mämmikourallekin. Toiseksi kesäkurpitsa itää todella nopeasti, toisin kuin esimerkiksi paprika, jonka siemenet makaavat mullan alla toista viikkoa ennen kuin ne ovat valmiita kasvattamaan lehtiä. Paprikan piilotellessa mullassa ehdin jo monta kertaa luulla sen siemeniä kuolleiksi.

Mutta nyt takaisin kesäkurpitsaan. Kylvin neljä kesäkurpitsan siementä kuusi päivää sitten. Kesti vain kolme päivää, kun isot sirkkalehdet jo tunkeutuivat mullan läpi. Taimet kasvavat niin nopeasti, että sen voi melkein nähdä. Taimet ovat noin kaksitoista senttiä korkeita, kauniita ja vahvoja. Annoin yhden taimen äidilleni ja yhden siskolleni, koska minulla ei ole tilaa neljälle. Siementen itämisprosentti vaihtelee, mutta harvoin kaikki kylvetyt siemenet itävät tai kasvavat vahvaksi taimeksi. Siksi kasvatan aina enemmän taimia kuin tarvitsen.

En tiedä, kuinka järkevää kesäkurpitsan kasvattaminen parvekkeella on, mutta nyt sen näen. Kesäkurpitsa vaatii vahvan ravinteikkaan mullan ja sen kasvutapa on tilaavievä ja maanpinnalla kiemurtava. Äidilläni on tapana istuttaa kesäkurpitsa edellisvuoden kompostimultakasaan. Yritän parhaani mukaan simuloida hänen kasvatusmetodejaan, sillä ne ovat tuottaneet joka vuosi tusinan verran vihreitä kurpitsoja. Tarvitsen siis ison kasvualustan ja lannoitettua multaa.

Tänään tein mahtavan löydön kierrätyskeskuksesta. Keskuksen pihalla lojui roskana hylätty vanerinen pakkauslaatikko, josta heti ymmärsin saavani mahtavan kasvatuslaatikon kesäkurpitsoilleni. Laatikko täytyy tiivistää muovilla ennen taimien siirtämistä siihen. Aion myös käsitellä laatikon mustalla saunavahalla, joka antaa vanerille kosteutta hylkivän pinnan ja kauniin kuultavan sävyn. Tänään siirsin kurpitsan taimet isompiin saviruukkuihin, jossa taimet saavat odotella kunnes siirrän ne kasvatuslaatikkoon. Päivän viimeisenä puutarha-askareena laitoin ruusupavun siemenet likoamaan yön yli. Ruusupavun siemenet ovat todella kauniita, ne muistuttavat minusta viiriäisenmunia.Tämän laatikon sain ilmaiseksi kierrätyskeskuksesta.


Istutin kesäkurpitsantaimet isompiin ruukkuihin. 


Ruusupavunsiemenet ovat pieniä taideteoksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti