perjantai 22. huhtikuuta 2011

Puutarhurin huhtikuu

Kesäkurpitsan ('Black Beauty') taimi vahvistumassa parvekkeella.

Nyt alkaa olla viimeiset hetket käsillä, jos haluaa kasvattaa ensi kesän vihannekset itse siemenestä alkaen. Tomaatti, chili, paprika ja yrtit kannattaa kylvää heti, muuten sato ei ehdi kypsyä kesän aikana. Oman kokemukseni mukaan kaikkien kasvien siemenet kannattaa kylvää hyvissä ajoin ja sitten esikasvattaa taimia sisällä vaikka pidempäänkin. Viime kesänä minulla oli kolme eri tomaattilajiketta, joista yksi ei ehtinyt valmistaa satoaan ennen syksyä. 'Tiny Tim' -lajike teki runsaasti pieniä tomaatinalkuja, jotka eivät ehtineet kypsyä ennen hallaöitä.

Nyt on myös oikea hetki siirtää aikaisten kylvösten taimet omiin ruukkuihinsa. Myös daalianjuurakot kannattaa istuttaa uudelleen ja siirtää valoon ensimmäisten versojen noustessa. Toukokuussa ehtii vielä kylvää ainakin ruusupapua, kesäkurpitsaa ja kurkkua.

Lasitettu parveke on hyvä esikasvatuspaikka. Nyt kun lämpötila parvekkeella on noussut päivisin jo reilusti yli kahdenkymmenen asteen vien taimet joka päivä ulos vahvistumaan. Taimien on hyvä karaistua, ennen kuin istutan ne ulos kesäkuun alussa, jolloin lämpötila parvekkeella ei laske enää alle kymmenen asteen.

Jos itse ei jaksa tai ehdi hoivata taimia, voi ne ostaa myös valmiiksi esikasvatettuina. Minä aion ostaa osan taimista valmiina, jotta koko kotini ei muuttuisi taimitarhaksi. Yksi kevään ihanimmista tapahtumista on Hyötykasviyhdistyksen järjestämä taimitori Annalan puiston kauniissa 1800-luvun alun huvilamiljöössä. Myyjäisissä on tarjolla kaikenlaisia taimia: esimerkiksi keittiökasveja, yrttejä, kesäkukkia ja perennoja.

Hyötykasviyhdistyksen Taimitori ja viljelykauden avajaiset torstaina 19.5.2011 alkaen klo 15.00. Osoite: Vanhakaupunki, Hämeentie 154.


Vesimelonin taimi 'Sugar Baby' päivähoidossa parvekkeella. 

Ensimmäinen rohkea daalian verso näki päivänvalon toissapäivänä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti