lauantai 30. huhtikuuta 2011

Ystäväni ruusupapu

Kaksi viikkoa sitten kylvetyt ruusupavun taimet.


Ruusupapua (Phaseolus coccineus) on helppo kasvattaa parvekkeella. Köynnös kasvaa hurjaa vauhtia kuten Jaakko ja pavunvarsi -sadussa konsanaan. Ruusupapu kasvaa noin 2–4 metriä korkeaksi. Viime kesänä ruusupapuköynnökseni luikerteli yläkerran parvekkeelle asti. Ruusupavusta saa helposti peittävän vehreän seinän. Rehevä köynnös tarvitsee tuekseen säleikön tai portinpielen. Minä tuen köynnöksen seinälle viritetyillä juuttinaruilla.

Toukokuussa ruusupapu kannattaa kasvattaa siemenistä taimiksi sisällä ja istuttaa ulos vasta yölämpötilan ollessa yli 10 astetta. Ruusupavun voi myös kylvää kesäkuussa suoraan maahan. Siemenet kannattaa liottaa yön yli ennen kylvöä itämisen nopeuttamiseksi. Itäminen kestää noin viikon. Kelpo taimiväli on 15–25 cm. Minä kylvin taimet parvekelaatikkoon erittäin tiheään siksak-muodostelmaan saadakseni tiheän peittävän köynnösseinän.

Köynnös viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Oman kokemukseni mukaan ruusupapu on vesijuoppo ja tykkää viikottaisesta lannoittamisesta. Kuivuudesta kärsivä köynnös houkuttelee tuholaisia. Viime kesä oli erityisen kuuma ja heinäkuun lopussa vihannespunkkiarmeija oli vallannut koko köynnöksen. Ei tolu eikä mikään muukaan hyönteiskarkote onnistunut häätämään tuholaisia.

Ruusupapu kukkii koko kesän heinäkuusta syyskuuhun. Kukat ovat punaisia, valkoisia tai oransseja. Syyskesällä ruusupapu tekee litteitä, pitkiä palkoja. Täysikasvuiset palot ovat jopa 30 cm pitkiä. Nuoret palot, noin 10 cm, voi syödä keitettyinä. Kukkia puolestaan voi käyttää koristeena salaateissa.


Viime kesänä ruusupapuseinämä ei ollut kovin peittävä.

1 kommentti:

  1. Tosi hurjaa, miten paljon taimi on kasvanut parissa viikossa! Toivottavasti säästytte tänä vuonna ötököiltä!

    VastaaPoista