keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Kesän 2011 menestyjät

Viime kesänä kokeilin useita eri lajeja, toisia paremmalla menestyksellä kuin toisia. Ajattelin listata tähän parhaiten menestyneet lajikkeet. Minusta tuntuu korrektilta mainita, että olen puutarhurina amatööri: välillä into menee tiedon ja järjen edelle. Moni hyvä idea osittautuikin sudeksi ja jotkut lajikkeet yllättivät minut iloisesti. Alle listattuja kasveja voin hyvillä mielin suositella muille innokkaille harrastelijoille.

Parvekkeeni sijoittuu suoraan kohti etelää. Kesällä aurinko paistaa parvekkeelle täydeltä terältä lähes koko päivän. Kasvien valinnassa keskeinen lähtökohta on ollut se, että kasvin täytyy kestää kuumuutta ja suoraa auringonpaistetta, mielellään jopa rakastaa näitä hurjia olosuhteita.


Top 10 – parhaiten menestyneet lajit:Chili sopii hyvin vaikka ensimmäiseksi kasvikokeiluksi.

1. Chili
Chili kasvoi siemenestä kovaa vauhtia. Taimet olivat kestäviä. Chilit kukkivat runsaasti ja tekivät paljon chilimarjoja. Chilikasvi ovat sellaisenaankin tosi kaunis ja lajikkeita on paljon erilaisia. Chilit eivät järkyttyneet kuumimmistakaan päivistä. Nuupahtaneet taimet tokenivat nopeasti vettä saatuaan. Chileihin ei myöskään tullut lainkaan tuholaisia.Pelargoniota saa vaikka persikanvärisenä.

2. Pelargoni
Pelargoni on todella kiitollinen parvekekukka – helppohoitoinen ja näyttävä. Lannoitin pelargonioita kerran viikossa ja ne kukkivat vimmatusti koko kesän. Tuholaiset eivät välittäneet perlagoneista. Kukka kesti myös hyvin kuivuutta.Koristetupakoita on monenvärisiä, jopa sitruunankeltaisia.

3. Koristetupakka
Koristetupakka voisi hyvinkin jakaa kakkossijan pelargonin kanssa. Tupakka on helppohoitoinen ja se kukki valtavasti koko kesän syyskuun loppuun asti. Kukat eivät olleet moksiskaan satunnaisesta kuivahtamisesta, eikä lehdilä näkynyt ötököitä. Koristetupakka tuoksuu erittäin hyvältä.Kirsikkatomaatteja marraskuussa 2011.

4. Tomaatti
Kuuma ja aurinkokoinen parveke on tomaatin taivas. Tomaattia täytyy lannoittaa ja kastella runsaasti, mutta muuten se lähes hoitaa itse itsensä.Ensimmäinen kesäkurpitsa valmistui n. kaksi kuukautta kylvämisen jälkeen.

5. Kesäkurpitsa
Kesäkurpitsa on näyttävä viherkasvi parvekkeella ja se todella tuottaa satoa myös parvekkeella. Kukkien pölyttäminen vaatii kasvattajaltaan hieman kärsivällisyyttä. Loppukesästä kesäkurpitsaamme iski vihannespunkki, josta eroon pääseminen oli mahdotonta. Suurin ilo kurpitsasta oli kesä-heinäkuussa. Ulkona mehiläiset hoitavat pölytyksen ja kurpitsan kausi jatkuu pitkälle syksyyn.Basilika kesäkuussa 2012.

6. Basilika
Basilika kasvoi villinä parvekelaatikossa. Basilika vain innostuu, kun sitä käyttää. Mitä enemmän nypit lehtiä, sitä enemmän niitä kasvaa. Basilika on tarvitsee paljon vettä. Heinäkuun lopussa kirvat alkoivat järsiä taimia. Sumuttelemalla voi ehkäistä tuholaisongelmia. Kuivat kasvit houkuttelivat tuholaisia.Minttu on nopeakasvuinen. Kuva: Morguefile.

7. Minttu
Minttukin viihtyi parvekelaatikossa erittäin hyvin. Minttu on kova leviämään, joten sitä ei kannata kasvattaa samassa purkissa muiden yrttien kanssa. Minttu on myös kaunis ja rehevä viherkasvi, ja siitä voi valmistaa herkullisia mojitoja!Tällä kukalla on poikkeuksellisesti valkoinen silmä.

8. Mustasilmäsusanna
Köynnöstävä mustasilmäsusanna kasvoi jopa kolmemetriseksi, mutta en tiedä miksi se teki vain kourallisen kukkia – ehkä kuumuudela oli jotain asian kanssa tekemistä. Ilman kukkiakin köynnös oli hieno ja peittävä.Ruusupavun ohuet lehdet ovat herkkiä kuivuudelle.

9. Ruusupapu
Ruusupavun nopeaa kasvua on hauska seurata. Esim. parimetrisen seinän saa peittoon jo alle kuukaudessa. Köynnös on sekä runsas että peittävä ja erittäin helppo kasvattaa. Mutta sen pehmeät lehdet houkuttelevat tuholaisia. Sumuttelu auttaa tuholaisiin.Paprikoita kypsymässä lokakuun auringonpaisteessa.

10. Paprika
Paprika kasvoi kiitettävästi parvekkeella, mutta kukin taimi teki vain noin kolme paprikaa. Siihen nähden kuinka paljon paprika vie tilaa, olisin toivonut niiden tuottavan enemmänkin satoa.

2 kommenttia:

  1. Kauniita kuvia! Innoittamanasi minäkin istutin basilikaa.

    VastaaPoista
  2. Kiitos inspiraatiosta ja kivasta blogista! Minulla on samantapaiset olosuhteet (lasitettu eteläparveke pk-seudulla), joten vinkeistä on hyötyä. Tänä vuonna puutarhurointi sai potkua vasta viikko sitten, kun pää sanoi naps ja ostin avomaan kurkun taimia. 2009 Minulla oli kunnon hyötykasviviidakko, mutta pari vuotta on nyt ollut hiljaiseloa.

    VastaaPoista