sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Kukat tuovat joulun

Valkoinen hyasintti on oma suosikkini.

Joulukukka-asetelmilla on pitkät perinteet. Joulukukat tulivat osaksi suomalaista joulunviettoa 1870–1880-luvuilla. Varhaisin havainto joulukukista on vuodelta 1879, jolloin ensimmäinen hyasintti oli esillä helsingissä nykyisen eduskuntatalon paikalla sijainneen kukkakaupan näyteikkunassa.

Hyasintti on koristanut suomalaisia koteja jo 1880-luvulla, ja se on yhä suosituin joulukukka. 1960-luvulla joulukukkamarkkinat kokivat mullistuksen. Joulutähdestä oli onnistuttu kehittämään matalia kauniita kasveja, joissa oli upea joulunpunainen väri. Pitkän vartensa vuoksi joulutähteä oli aiemmin viljelty ainoastaan leikkokukaksi. Nykyään joulutähti on maailman tärkein joulukukka.

1960-luvun joulukukkavalikoimiin ilmestyivät myös ritarinkukka ja atsalea. Molempia oli viljelty talvisin jo vuosikymmeniä, mutta niitä ei oltu osattu kukittaa jouluksi. Atsalea yleistyi 1970-luvulla, ja se on edelleen suosittu joulukukka. Ritarinkukka saatiin jouluksi kukkaan vasta 1970-luvulla, ja juuri nyt sen suosio on vahvassa nousussa.

Joulutähti, hyasintti ja ritarinkukka ovat varmasti tänäkin vuonna joulun suosikkikukkia, vaikka tarjolla on myös muita vaihtoehtoja. Listasin tähän perinteisiä ja uusia yllättävämpiäkin lajikkeita ehdolle tämän vuoden joulukukiksi. Kukan latinankielinen nimi toimii kuvalinkkinä niiden kukkien osalta, joista ei ole kuvaa tämän artikkelin yhteydessä.


Joulutähti (Euphorbia pulcherrima)
Pitää valosta ja lämmöstä eikä siedä lainkaan vetoa tai kylmää. Kastele niukasti, vain tarpeen mukaan. Kaunis joulutähti saattaa kuiyenkin aiheuttaa joillekin allergiaa. Joulutähdessä on maitiaisnestettä, mikä ärsyttää yhdistettynä huonepölyyn.

Hyasintti (Hyacinthus orientalis)
Voimakkaasti tuoksuvat hyasintti on lyhytikäinen, ja se kannattaakin hankkia mahdollisimman nuppuisena. Hyasintin ikää voi pidentää pitämällä sitä viileässä ja viemällä yöksi vielä viileämpään. Kastele niukasti, ettei varsi venähdä pitkäksi.

Amaryllis eli jaloritarinkukka (Hippeastrum)
Amaryllis kannattaa ostaa nuppuisena, jos sen haluaa kestävän kauan. Ison nupun aukeamista on  mukava seurata. Kukinta-aikaa voit pidentää nostamalla amarylliksen yöksi viileään. Nupun auetessa ja kukan kehittyessä kukkaa kannattaa kastella pari kertaa viikossa. Kukkivalle amaryllikselle riittää niukka kastelu, mutta kukkaa ei saa päästää kuivumaan. Amaryllista kannattaa lannoittaa kerran viikossa.

Atsalea
Valoisassa, viileässä paikassa ja oikein kasteltuna atsalea kukkii pitkään. Paras kastelutapa on upottaa ruukku vesiastiaan noin kerran pari viikossa. Anna ruukun olla vedessä noin puolen tunnin ajan, kunnes ilmakuplia ei enää nouse pinnalle. Näin multa kastuu läpikotaisin. Atsalean lehdet tykkäävät päivittäisestä suihkuttelusta.

Timanttiananas (Guzmania lingulata)
Timanttiananas viihtyy lämpimässä paikassa kautta vuoden. Se sopii erityisen hyvin valoisalle ikkunalle, mutta ei kuitenkaan pidä suorasta auringonpaisteesta. Kastele aina sekä kasvin juurille että lehtiruusukkeen keskellä olevaan suppiloon. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä, mutta lehtisuppilossa tulee aina olla vettä. Timanttiananaksesta saa hyvin hoidettuna pitkäaikaisen ystävän.

Tulilatva (Kalanchoë blossfeldiana)
Kestävästä tulilatvasta on olemassa sekä yksinkertaisia että kerrottukukkaisia lajikkeita. Tulilatva tarvitsee paljon valoa, mutta ei siedä suoraa auringonpaistetta. Kastele kunnolla ja anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Kukinnan aikana tulilatvaa ei tarvitse lannoittaa.

Jouluruusu (Helleborus niger)
Jouluruusu kukkii sisätiloissa 4–6 viikkoa. Jouluruusu viihtyy sisällä viileässä ja valoisassa paikassa. Se saattaa kuivahtaessaan nuukahtaa, mutta nostaa itsensä kastelun jälkeen takaisin pystyyn. Jouluruusu on monivuotinen perenna. sen voi istuttaa ulos pakkasten mentyä ja se kukkii keväisin. Sisällä jouluruusu ei tarvitse lannoitusta. Pidä jouluruusu pois lasten ja lemmikkien ulottuvilta, sillä se on erittäin myrkyllinen.

Joulukaktus (Schlumbergera)
Joulukaktus ei tarvitse kovin runsasta valoa, ja sopii pohjois-, itä- tai länsi-ikkunalle. Kasvi viihtyy normaalissa huoneenlämmössä, mutta ei siedä vetoa. Kukinta-aikana mullan on syytä olla hieman kostea, mutta ei liian märkä. Lannoita noin joka kolmannella kastelukerralla. Kukinnan jälkeen, noin kahden kuukauden lepokauden ajan, kastele hyvin vähän. Loppukesällä, jolloin uudet nuput kehittyvät, on hyvä pitää toinen saman pituinen lepokausi. Oikein hoidettuna joulukaktuksesta on iloa vielä seuraavanakin jouluna.


Joulutähti on kaunis, mutta aiheuttaa herkille allergiaa. 
Atsalea on suokasvi ja vaatii runsaasti vettä. Atsalea ei tuoksu.

Lähteet:
Valokuvat: © Richard B., Bosela, Scott Liddell (Morguefile)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti