sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Pääsiäisiloa!

Narsisseja ja helmihyasintteja Riihimäen lasitehtaan purnukassa.

Kukkakauppojen ikkuna-asetelmien perusteella voisi päätellä, että keltainen narsissi pitää pintansa suosituimpana pääsiäiskukkana tänäkin vuonna. Edes ruokakauppojen hedelmäosoastolla ei voi välttää tötterönokkaisia ruukkunarsisseja. Narsissi on omassa mielessänikin leimaantunut "the" pääsiäiskukaksi. On vaikea ajatella pitävänsä narsisseja maljakossa muina vuodenaikoina tai edes pyhien jälkeen. Jostain syystä narsissit kuuluvat mielestäni pääsiäisen mentyä enää kukkapenkkiin.

Perunanarsissi on ollut jo pari vuotta muodikas vaihtoehto perinteiselle keltaiselle torvinarsissille. Perunanarsississa onkin hyvä tuoksu ja valkoisena se sopii white-on-white -sisustustyyliin, joka löytyy nykyään joka toisesta kodista ja jokaisesta sisustuslehdestä. Kerrotussa lajikeessa on hienostunut tuoksu ja se on elegantti vaihtoehto pääsiäiskukaksi.

Välimereltä kotoisin olevaa valkoista madonnanliljaa on pidetty alkuperäisenä pääsiäiskukkana. Saman vaikutelman tuo valkolilja, joka on lähes samannäköinen ja yleisempi. Kun kristityille pääsiäisen sipulikukat symboloivat ylösnousemusta ja elämän voittoa kuolemasta, kuvastaa valkoinen lilja puolestaan viattomuutta ja hurskautta. Valkoista liljaa on käytetty muun muassa pyhimysten symbolina. Minulle pääsiäiskukat symboloivat kevään tuloa ja valon voittoa pimeästä. Keltaiset kukat yksinkertaisesti näyttävät raikkailta ja energisiltä. Varsinkin pääsiäisen sipulikukat tuovat minusta kevään siksi, että ne ne ovat ensimmäisiä kukkia, jotka nousevat maasta pitkän talven jälkeen. Niitä voisi hyvinkin kutsua toivon tuojiksi.

Oma suosikkini pääsisäiskukaksi on tuoksuva pieni helmihyasintti. Se on suloinen, matala ja ponteva sipulikasvi, joka sietää hyvin kylmyyttä. Siksi sitä voi pitää hyvin  parvekkeella narsissien kanssa. Sisälle maljakkoon voisin tänä vuonna asetella jaloleinikkejä koivunoksien kanssa. Hyvää pääsiäistä!

Pentti Lempiäinen: Kuvien kieli. Vertauskuvat uskossa ja elämässä. WSOY 2002.
Vantaan Lauri 14–15/2009, Pääsiäiskukat puhkuvat elämänvoimaa

1 kommentti:

  1. Pitikin heti googlata, millainen on perunanarsissi. Ei ollut mulle tuttu ollenkaan. Aika söpö.

    VastaaPoista