lauantai 30. huhtikuuta 2011

Valkosipulia parvekkeelle

Kylmäkäsitellyt valkosipulinkynnet näyttävät ihan tavallisilta.


Sain siskoltani kylmäkäsiteltyjä valkosipuleja. En tiedä juuri mitään valkosipulin kasvattamisesta. Ryhdyin tutkimaan asiaa ja sain koottua tällaisen aloittelijan tietopaketin.

Ennen keväistä istutusta valkosipuli tarvitsee kylmäkäsittelyn, jotta se ymmärtäisi herätä lepotilastaan ja aloittaa kasvukauden. Valkosipulia istutetaan joko syksyllä tai keväällä lajikkeesta riippuen. Syksyllä istutettu valkosipuli saa talven aikana luonnollisen kylmäkäsittelyn.

Sato jää usein huonoksi, jos käyttää ruokakaupasta hankittuja valkosipuleja.Valkosipulia voi kuulemma kasvattaa sipulin kynsistä tai kukintojen itusilmuista. Minä kokeilen kasvatusta tutunnäköisillä valkosipulinkynsillä.

Ensiksi valkosipulinyrkki jaetaan kynsiksi, jotka istutetaan noin 5–8 senttimetrin syvyisiin vakoihin 10 senttimetrin välein toisistaan. Istutin kynnet parvekelaatikkoon möyhennettyyn puutarhamultaan. Laatikon pohjan salaojitin ruukkusoralla.

Valkosipulin pitäisi viihtyä eteläparvekkeellani, sillä sipulit neuvotaan sijoitettavaksi aurinkoiseen ja lämpimään paikkaan. Valkosipuli vaatii runsaasti ravinteita: typpeä, fosforia ja kalkkia. Valkosipulipenkille voi laittaa ruohokatteen (esim. nurmenleikkuujäte), josta kasvit saavat typpeä. Multaan voi sekoittaa hieman kanankakkarakeita ja puuntuhkaa. Puhtaassa puuntuhkassa on runsaasti tarvittavia kaliumia, kalsiumia ja fosforia. Aion itse olla aika varovainen lannoittamisen kanssa, etten vahingossa ylilannoita pientä kasvualustaa. Lannoitus tehdään kahdessa osassa: ensimmäisen kerran toukokuussa ja toisen kerran kesäkuun lopussa. Valkosipuli tarvitsee myös reippaasti vettä.

Satoa pääsee korjaamaan syyskesällä, kun sipulinvarret ovat kellastuneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti