maanantai 13. kesäkuuta 2011

Kukat, mehiläiset ja tupsuttimet

Kuvassa kesäkurpitsan hedekukka.

Kesäkurpitsan pölyttäminen Puutarhassa erilaiset hyönteiset hoitavat kukkien pölytyksen. Parvekkeelta pörrit puuttuvat ja siksi pölytys täytyy hoitaa itse. Tomaatin ja chilin kukkaterttuja kannattaa ravistella kevyesti pölytyksen varmistamiseksi. Kesäkurpitsan pölytys onkin sitten vaativampi juttu.

Kurpitsa tekee hede- ja emikukkia. Hede- ja emikukat erottaa toisistaan niiden varresta: hedekukalla on laiha kukkavarsi ja emikukissa on keltaisten terälehtien alla paksumpi osa, josta kurpitsa kehittyy. Emi- ja hedekukkien määrään vaikuttavat lämpötila sekä veden saanti. Liiallinen typpilannoitus tuottaa liikaa hedekukkia. Emikukkia on eniten viileään aikaan.

Pölytyksen voi hoitaa tupsuttelemalla pensselillä kukkia ristiinrastiin. Kukat voi pölyttää myös graafiseen tyyliin: poista avonaisesta hedekukasta terälehdet niin, että kukkaan jää vain keskusta. Koskettele tällä heteellä aukinaisia emikukkia. Kukkaerotiikkaa!

Minun kurpitsani on kukkinut tähän mennessä vain hedekukin. Laitan tarkemman kuvan sekä emi- että hedekukasta, kunhan emikukat aukeavat.

Kurpitsat kannattaa kastella iltapäivällä niin, että ne ehtivät hyötyä kosteudesta ennen yötä ja eikä multa jää yöksi liian märäksi.

Kesäkurpitsan kasvuvaiheita voi vilkaista tästä:


Kesäkurpitsa on kasvanut valtavasti. Se onkin parvekkeen monsteri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti