keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Kesäkurpitsa muuttaa parvekkeelle

Kesäkurpitsan taimi haluaa muuttaa uuteen kotiin.

Kesäkurpitsan taimet ovat kasvaneet kuukaudessa niin isoiksi, että minun on aika siirtää ne parvekkeelle. Taimet ovat viisitoista senttiä pitkiä ja niissä on puolentusinan verran lehtiä. Edellisen viikon aikana taimien kasvu hidastui selvästi, joka on merkki siitä, että taimet tarvitsevat isomman kasvualustan ja lisää ravinteita.

Istutustyöni alkoi kasvualustan perustamistöillä. Kesäkurpitsa tarvitsee paljon multaa menestyäkseen. Käsittelin kierrätyskeskuksesta löytämäni vanerilaatikon (60 cm x 50 cm x 40 cm) kosteutta hylkivällä myrkyttömällä puuvahalla. Kuva laatikosta: http://papujapelargoni.blogspot.com/2011/04/tapaus-kesakurpitsa.html Vuorasin laatikon kierrätysmuovilla, jonka kiinnitin niittipyssyllä. Normaalisti kasvulaatikko vuorataan juurimatolla, mutta koska juurimatto päästää kasteluveden läpi ei ratkaisu sovellu parvekkeelle. Nyt minun täytyy olla kastelun kanssa varovainen, sillä ylimääräinen kosteus ei pääse haihtumaan tai valumaan kasvulaatikon läpi.

Kesäkurpitsa tykkää vahvasta mullasta. Kompostimulta saa sen kukoistamaan. Luodakseni mahdollisimman hyvät kasvuolosuhteet taimille istutin ne kasvimaamultaan. Puutarhakaupoissa myytävä kasvimaamulta sisältää turvetta, hiekkaa, hietaa, savea sekä luonnonmukaista kompostia. Kompostiaines tuo multaan ravinteita ja ilmavuutta. Multaan on lisätty myös luonnonmukaisia lannoitteita, jotka sisältävät vihannesten ja juuresten tarvitsemia hivenravinteita.

Lisäsin kasvimaamullan ravinteikkuutta kaivamalla multalaatikon jokaiseen nurkkaan ja keskelle kymmenen sentttiä syvän kolon, johon piilotin kourallisen kanankakkarakeita. Rakeet liukenevat hiljalleen kasteluveteen ja vapauttavat multaan ravinteita jokaisella kastelukerralla. Piilotettuna multakerroksen alle kanankikkareet eivät haise.

Kesäkurpitsan taimet piristyivät silmissä päästyään ulos parvekkeelle ravinteikkaaseen multaan.


Kuuden päivän ikäiset kesäkurpitsan taimet katselevat ulos ikkunasta. 

Kasvatuslaatikko sai pintaansa kerroksen Supi Saunavahaa.

Kesäkurpitsat saivat kaksi vesimelonia kämppiksikseen.

Kesäkurpitsa reipastui maisemanvaihdoksesta.

1 kommentti:

  1. Minulla on yksi taimi, ja tarkoituksena istuttaa se semmoiseen siivousämpäriin. Saas nähdä, miten riittää yhden taimen kukinnot ja multatila.

    VastaaPoista