torstai 2. kesäkuuta 2011

Parvekekukat kesällä 2011

Tänä vuonna parvekkettani sulostuttavat seitsemän eri kukkalajia. Kaikki taimena ostetut kukkivat jo, mutta itse kylvämäni lajit kasvattavat vasta lehtiä ja nuppuja. Tässä tämän kesän parvekekukat esiteltynä sekä niiden lyhyet hoito-ohjeet.


Daalia ei vielä kuki, mutta on jo n. 50 senttiä korkea.
Daaliat on istutettu vanhaan hedelmälaatikkoon,
joka on maalattu öljymaalilla.

Daalia 
(Dahlia, Pompon Mixture) Viihtyy lämpimässä, aurinkoisessa tai puolivarjoisassa paikkassa, kuten suojaisella seinustalla. Pitää ravinteikkaasta kasvualustasta, joten istutusmultaa kannattaa parantaa lannoittamalla esim. kompostimullalla. Aurinkoinen terassi tai parveke sopii ruukkuistutuksille. Daalia tarvitsee runsaasti vettä, mutta se ei siedä ruukussa seisovaa vettä.


Jalohortensian kukat ovat kuin kermavaahtoa.


Jalohortensia
(Hydrangea macrophylla) Hortensia viihtyy valoisassa, mutta kaikkein paahtavimmalta auringolta suojatussa vilpoisassa paikassa. Se tarvitsee paljon kosteutta, joten aluslautasella saa olla aina vettä. Kukkien väriin vaikuttaa kasvualustan pH-arvo. Happamassa maassa kasvaneeseen hortensiaan tulee sinisiä kukkia ja kalkkipitoisessa maassa kukat ovat vaaleanpunaisia. On olemassa myös täysin valkoisia lajikkeita.


Koristetupakka tuoksuu tosi hyvältä.


Koristetupakka
(Nicotiana Sanderae -ryhmä) Kukkii runsaasti aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Tarvitsee runsaasti vettä ja säännöllisen lannoituksen. Kukat tuoksuvat erityisen hyvältä. Kukkien terälehdet ovat samettiset.


Krassin kukilla voi koristella vaikka salaatin.


Köynnöskrassi
(Tropaeolum majus) Auringossa viihtyvä köynnöskasvi. Kukat ovat punaisen, oranssin tai keltaisen värisiä. Viihtyy niukkaravinteisessa, kuohkeassa maassa. Liian ravinteikas multa saa köynnöksen kasvattamaan lehtiä kukkien sijaan. Krassi kukkii läpi kesän. Kastele säännöllisesti.


Liekkinätkelmä kukkii pienin keltapunaisin kukin
kesäkuun lopusta syyskuun loppuun.


Liekkinätkelmä
(Lathyrus belinensis) Hieno kasvi sekä ruukkuun parvekkeelle että kukkapenkkiin. Viihtyy auringossa tai puolivarjossa. Voidaan kasvattaa tuettuna tai riippuvana amppelissa. Viihtyy runsasravinteisessa ja läpäisevässä maassa. Kastele säännöllisesti. Leikkaa pois kuihtuneet kukat.


Mustasilmäsusanna kasvaa 1–2 metriä korkeaksi.


Mustasilmäsusanna
(Thunbergia alata) Helppohoitoinen ja nopeakasvuinen köynnöskasvi. Voidaan kasvattaa ulkona aurinkoisissa ja lämpimissä paikoissa sekä ikkunalaudalla ruukkukasvina. Tarvitsee tuekseen esimerkiksi ristikon tai pajukartion. Sen lämpimänkeltaisissa kukissa on keskellä musta silmä. Köynnös kukkii runsaasti koko kesän. Viihtyy hyvin lannoitetussa (kanankakka), kuohkeassa maassa ja tarvitsee paljon vettä.Pelargoni on lannoitteiden suursyömäri.
Kukkia kannattaa lannoittaa ainakin kerran viikossa.


Pelargoni
(Pelargonium) Pelargoni viihtyy parhaiten aurinkoisilla ja suojaisilla paikoilla. Viihtyy runsasravinteisessa ja kuohkeassa maassa. Kastele ja anna ravinnetta säännöllisesti. Poista kuihtuneet kukat ja lehdet painamalla irti tyvestä. Pelargoneja on runsaasti erilaisia.

Ruusunätkelmä
(Lathyrus latifolius L.) Auringossa ja kuivahkossa maassa erinomaisesti viihtyvä köynnöskasvi. Ei tuoksu. Viihtyy runsasravinteisessa ja läpäisevässä maassa. Kastele ja anna ravinnetta säännöllisesti. Leikkaa pois kuihtuneet kukat, jolloin saat runsaammin kukkia. Tarvitsee tuen.

Minun ruusunätkelmä on vielä niin pieni, ettei siitä saa otettua kunnollista kuvaa.

1 kommentti:

  1. Titanium Tube 2: 3.2 | BaoJitanium
    Titanium Tube 2: baoji titanium 3.2 suppliers of metal | BaoJitanium.blogspot.com. 3.2. remmington titanium The main idea is the 3.2T3-3.2 Titanium titanium white octane Tube 2 is an open-source man titanium bracelet 3-4-3-3-3-3-3-3-4-4-4-4-4-4-4-4-4-4-4-4-4-4-4-4-4-4.

    VastaaPoista