maanantai 13. kesäkuuta 2011

Ei hätähousuille

Onko se mato? Vai lisko?

Tänä kesänä lukuisten kasvien ja kukkien joukossa on seissyt hiljainen kaveri. Huhtikuun alussa muiden siementen kanssa istutettu avokado antoi odottaa itseään. Siemen kökötti tyynesti kuin itämainen munkki (ja ehkä myös hieman muistutti sellaista) lähes kaksi kuukautta, kunnes kastelijan kärsivällisyys palkittiin. Ensin siemen halkesi, sitten halkeama raottui pikkuisen lisää, ja lopulta raosta punkesi esiin pieni verso! Se alkoi kasvaa kesäkuun lämmössä. Tässä vaiheessa näky muistutti Dyyni-elokuvan hiekkamatoa. Tai kieltä näyttävää liskoa. Nyt, kun taimi on kasvanut tukevammaksi, se näyttää jo kasvilta. 

Siemenen saa hankittua helposti kaupan avokadosta. Siemen irroitetaan hedelmälihasta hellävaroen, jottei pinta vioitu, ja pestään. Annetaan kuivua pari päivää, jonka jälkeen ohut ruskea kuori poistetaan. Siementä liotetaan esim. vesilasissa yön yli. Siemen istutetaan hiekkamultaan tai puutarhamultaan terävämpi kärki ylöspäin noin sentin syvyyteen. Kannattaa pitää kelmua tai muuta läpinäkyvää kantta ruukun päällä, jotta kosteus ei karkaa. 

Aluksi avokado ei tarvitse paljon lannoitusta, mutta säännöllistä kastelua. Trooppisen alueen kasvina se viihtyy kuumassa ja kosteassa, joten aurinkoinen parveke ja sumutuspullo ovat sen hyvät kumppanit. Kunhan antaa mullan kuivahtaa kastelujen välillä.

Verkkaisen avokadon vaiheita on hauska seurata. Mutta hätähousuille kasvi ei selvästikään sovi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti